Kako nam IDEALI lahko pristrižejo peruti in VZAMEJO GLAS ...


V OBJEMU PREDNIC - spletna delavnica in ritual.
S podporo Prednic se zasidraj v maternico in svojo moč. Prejmi darove svoje dediščine in preoblikuj, kar te ne podpira. 
Podrobnosti >>> Prednice navijajo za Nas!

Pozdravljena v sredin #tonifastfood,
kjer se pogovarjava o ženski moči in
našem sidranju vanjo!


Verjamem, da je vsaka Ženska, ki se ljubi in zaupa vase,
nevarna za družbo, ki profitira na nesigurnosti žensk.
 
- Caroline Caldwell

Poleti sem brala knjigo: Ženske, na katere mislim ponoči. V knjigi avtorica ponoči, ko jo daje nespečnost, razmišlja o ženskah, ki so bile pogumne, ki so stopile iz okvirjev in norm, katere jim je namenil čas in sledile sebi. Zalezovale resnico, biti, kdor so!

Te njene duhovne vodnice, nekatere bolj, druge manj slavne popotnice, pisateljice, umetnice iz preteklosti Avtorica spodbudijo, da se odpravi na potovanja v dežele, kjer so te ženske bivale, ustvarjale in iskale smisel življenja.

Predstavljaj si, da bi bile to naše uspavanke, zgodbe za lahko noč. Da bi bilo to mleko, s katerim bi zrastle gor. Zgodbe o ženskah, ki so si dovolile biti, kdor so! Predstavljaj si, kako bi tvoja domišljija delala, kaj je možno zate, ko odrasteš. Kdo vse lahko Si.  

In sedaj sva tu.
Danes.

Z izzivi biti ženska današnjega časa. Z okvirji, ki jih določa Instagram kultura. Taja Albolena to poimenuje SUD: seksi, uspešna in duhovna. Ženska, ki z vibracijo »manifestira svojo realnost«.

To žensko, ki je danes normativ, vidim kot sterilizirano obliko ženskosti. Karikaturo tega, kdor ŽENSKE ZARES SMO! 

Če nismo pozorne, se zlahka zgodi, da to, kar nam družba predstavlja kot ideal, zaduši naš unikatni izraz, naše vrednote, tisto, zaradi česar smo, kdor smo!

Vicki Noble v knjigi Šakti Woman deli, kako je odkrila oz. osvobodila svoj glas. Kako je začela dajati vrednost temu, kdor je Ona. Kako deluje in kako je grajena njena psiha. 
 
Z možem Jonathanom sta se pogovarjala o tem, kaj je zanj Ženskost. Delil je, da je zanj ideal ženskosti eterična, mila in mehka ženska. 

To, kar še danes velja za ideal ženskosti.

Ženskosti, ki se je skozi Marilyn Monroe in Hollywood zasidrala v našo realnost, kot »ta prava ženska.« Danes pa se sidra skozi lečo »novodobno uspešne ženske.« 

Vicki se je počutila izdano. Kdo sem pa potem jaz, je kričala. Kaj sem pa potem jaz? Ali jaz nisem dovolj Ženska zate?

Tukaj se je začela njena pot v podzemlje, k temni Boginji, k temu, da odkrije svojo celovitost, da odkrije menstrualne misterije in cikličnost, da odkrije jezo in za kaj ji bije srce. Da pritrdi Sebi. In telesu, v katerem biva.

Da pritrdi svojim življenjskim izkušnjam, vrednotam, znanju, norosti, ljubezni in strasti. Da pritrdi svoji asertivnosti in ambicioznosti. Da pritrdi temu, čeprav možu to ni dovolj. Čeprav družbi to ni dovolj.


Verjamem, da je to Pot vsake od nas. Pogledati, kaj so ideali, s katerimi smo zrastle in jih posvojile za svoje. Pogledati v ideale, v katere verjamemo sedaj.

In pogledati, ali nas ti ideali podpirajo in navijajo za nas.
Ali nas sterilizirajo in nam jemljejo glas.


DAJVA MALO PREVETRITI TO IDEJO. 
Pomisli, kolikokrat se ti je zgodilo, da si se primerjala z idealom ženske, ki je trenutni hit lepote, uspešnosti, statusa, spolne usmerjenosti, materinstva, partnerstva. 

Ideal biti ženska.
In razmišljala, kaj vse moraš spremeniti, da boš dosegla ta ideal.

V mislih izberi 3 ŽENSKE, ki ti predstavljajo uspešno žensko.               
Močno žensko, kot je rekel Jonathan zgoraj: »ta pravo žensko«?
Imaš?

*** OPOMBA … Ko sva s Tanio Mendillo naredili fotografije, ki jih te dni uporabljam na Instagramu, so se mi zdele preveč popolne. Predstavljale so mi »IDEAL NEDOSEGLJIVE ŽENSKE.«

Žensko, ki najame hotel, make-up, se spolira in reče: »To sem jaz. Ne lulam, ne kakam. Imam popolnega moža. In popolne otroke. Moj zaslužek je najmanj 6 mesten.
Nimam travm.
Želiš biti kot jaz?

Imam nasvet, kako v 5 korakih to dosežeš.

Skratka ILUZIJA!

Šele sedaj, ko so se mi vrednote in moja sporočila posidrala vame, fotografije lahko uporabljam, brez da bi imela občutek, da prodajam to »kvazi realnost.«

Sidranje v žensko moč ni #fastfood.
Ni hitrost Instagrama in všečkov.
Ni 5 korakov.
Je pa vsaj toliko desetletij. Počasi pridemo do nje. 😊

Če se vrneva na 3 ženske, katere si izbrala.
Pomisli in posveti z lučko na to Žensko. Na idejo tega, kar ta ženska predstavlja. Pomisli ali si kaj podobna tej ženski?
  • In če ja, kako si ji podobna?
  • In če nisi, kako ji nisi podobna? 

Ali kar vidiš v tej ženski odseva tvoje vrednote? To, kar zate resnično šteje, za kar ti bije srce? Bodi s tem vprašanjem. Ljudje se navdihujemo drug nad drugim. Dobro je zreti v model, ki je v skladu s tem, kar smo. Kar bo podprlo naša Krila. Naš Glas. 


Ne želimo preživeti nekaj let ali desetletij, ko zasledujemo model, ki nam pravzaprav sploh ni všeč!

Bodi radovedna, ko ti nekaj/nekdo vzbuja občutek majhnosti in sramu. Bodi skeptična do vsega, kar pravi, zmanjšaj se ali povečaj se. Da taka kot si, ne smeš biti. 


Dejstvo je, da smo unikatne. Don't dim to fit in. Od našega telesa in konstitucije, katero so nam predale Prednice, cikličnosti, ki je vir ženske moči, bogatih življenjskih izkušenj; trpljenj in ekstaz, katere smo vnesle v svojo kreativnost in svoj posel.  

To je Vir naše moči.
IN NE SME BITI VIR SRAMU! Bolj, ko z lučko pozornosti sijemo na to,                 
kdor smo, in pritrjujemo Sebi. Bolj se sidramo v svojo moč.
Verjamem, da je vsaka ženska, ki si zaupa, nevarna za družbo, ki profitira na naših nesigurnosti in dvomih.
Pomisli, kdo lahko si, če okrepiš ZAUPANJE VASE?

Ko nehamo zasledovati ideal popolnosti, in začnemo zasledovati resnico Sebe in svojih vrednot ter pritrjevati temu, kdor Smo, in kar teče skozi nas, postajamo Ženske, zaradi katere nekdo ponoči ne more spati.

Z vizijo, 
ljubezen + moč,
Suzana 

***

P. S. Če te je pritegnil naslov knjige: Ženske, na katere mislim ponoči in >>> bi jo želela brati.


P. S. 2 Vicki Noble je avtorica izvrstnega okroglega tarota Motherpeace. To je tarot, ki bazira na ženski mitologiji in vedenju. Vicki Noble is an American feminist shamanic healer, author, scholar and wisdom teacher. 

P. S. 3 Prihodnji teden odprem vrata za novo skupino udeleženk v spletni program ŽENSKI PORTALI MOČI. Da se zasidramo v maternici. Da se zasidramo v Sebi in svoji moči.