Kako podpreti svoje zdravje v prihajajočem obdobju?

Dragi prijatelji in umetniki Življenja!


Kako podpreti svoje zdravje v mesecu, ko so zunanje temperature sicer še precej zimsko nizke, znotraj nas pa bomo počasi, vztrajno netili iskrice?


Februar označujeta dve obdobji, ki blagoslavljata našo predanost čimbolj svežemu začetku.

Začetek februarja bo zaznamovalo prehodno obdobje med zimo in pomladjo, vsako prehodno obdobje pa nas nagovori, da poskrbimo za svoj imunski sistem.

Kako?

Da uživamo Zares Dobro Hrano: sezonsko, iz domačih logov, najbolje ekološko. Namreč, organa, ki sta tedaj v ospredju, vranica in želodec, gradita našo imunost tako, da črpata hranilne snovi neposredno iz naše hrane.


Poleg tega ne bodite presenečeni, če boste potrebovali več sladkega. Vranica ima rada sladko, ampak ker imate vi radi svoje zdravje, boste izbirali premišljeno, kajne?


To se pravi datlje in rozine namesto tistega krofa, na primer.











Zato da bomo v tem obdobju resnično dobro nahranili naš imunski sistem, nam je lahko v pomoč Ashwagandha ali Indijski ginseng. Ajurvedski zdravilci prisegajo, da nam ta čudežna rastlina, ki jo pri nas dobimo v obliki umazano belega prahu ali kapsul, prerodi telo in duha - in to je naravnost to, kar potrebujemo sedaj.

Poleg tega Ashwagandhi pripisujejo pomlajevalno moč, saj obnavlja vse vrste tkiv: limfni sistem, krvožilje, živčevje, mišice, kosti, hrustanec ter maščobno tkivo. Če je še nimate, je morda sedaj pravi čas, da si umislite tovrstno podporo vašemu notranjemu ognju.


Čas obnove se zaključuje. Pozimi smo se zabubili ter v tišini in temi ob krepkih juhicah nabirali moči za nov krog; s počivanjem smo dobro skrbeli za ledvice, ki so zakladnica naše življenjske energije.

Sedaj pa se pričenjamo pretegovati, prebujati in raziskovati, kako se bomo pripravili na karseda blagodejno rast in razcvet, ki sta pred nami, zato bomo preostanek februarja okrepljeni povsem pomladno skrbeli za jetra in debelo črevo.

Naj vas ne presenti morebitna eksplozivnost ali razdražljivost, ki sta lahko posledica čiščenja jeter.

Usmerite svoj Ogenj v vašo NAMERO, ne v kreganje ;) Hodite v naravo, naše naravno pomirjevalo in stabilizator stresa in podprite se z Ashwagando.



Prehrani je priporočljivo dodajati zeleno. Če so vam dodatki blizu, pride v poštev alga Chlorella, alga Spirulina, Kelp in Ječmenova trava, še vedno pa tudi Rehmania, ki smo jo uprabljali do sedaj. Za ženske priporočam izjemno Angelica sinensis.

Končno nastopa tudi čas za ustvarjanje kalčkov. Obožujem jih. Presežno!


Za vaše debelo črevo pa je izjemen adut: Sezam.


Mhm, ta drobcena semena so resnično čudežna hrana za pričujoče obdobje, saj krepijo tako ledvice, za katere smo vestno skrbeli vso zimo, kot tudi jetra, ki potrebujejo našo ljubečo pozornost sedaj.

Sezam vlaži črevesje; na ta način odpravlja zapeko in omogoča pretočnost energije skozi telo.


Pa ne samo to, nabor njegovih zdravilnih učinkovin zajema vse od protivnetnega delovanja do blaženja  revme, zaprtja, suhega kašlja, zvonjenja v ušesih, glavobola in še prenekaterih bolezenskih znakov. Medtem ko sta v naših trgovinah na voljo dve različici, črne ali bež barve, so zdravilne učinkovine pri obeh sortah enake, le da se pri črnem sezamu učinkovitejše izrazijo.

!!! Mali opomnik: bodite pozorni, da vedno izbirate neoluščeno sezamovo seme, saj je oluščeno oropano ne samo večine mineralov, vlaknin in ostalih učinkovin, ki pomagajo pri prebavi, ampak tudi razsežnosti okusa.



Priporočljivo je tudi razstrupljanje: po 18. uri je čas za počitek in detox prebavil. Priporočamo ne uživati večje količine hrane, sveže sadje in zelenjavo, če že, naj bo vsaj kuhana. Telo se namreč najboljše razstruplja ponoči samo od sebe.
Če gremo spati ob pravem času se naš organizem ohladi, kar pomeni, da pogasi hormona nadledvične žleze: kortizol & adrenalin, posledično pa še inzulin.

V spletni trgovini Mama Gaja najdete zavihek z živili za razstrupljanje.





Kako v sezamu uživamo? Popražimo ga in posujemo po solati, ali pa ga namočimo in skupaj s filtrirano ali izvirsko vodo zblendamo v čudovito, s kalcijem bogato sezamovo mleko. Kakorkoli, moj najljubši način uživanja sezama je nedvomno v obliki tahinija, masla iz sezamovih semen.
 


Ga že poznate? V primeru, da odkimavate, si ga obvezno privoščite: )na kosu kakega dobrega, kislega kruha skupaj z medom, v slavnem namazu Humus, ali kar tako, na žlico … saj veste, za moč!

p.s. pri Tamari, soustvarjalki našega koledarja, ga lahko dobite vsak ČETRTEK v Ljubljani, pa še kakšne druge čarobne zdrave, veganske eliksirjeve sladice lahko spoznate.

Tamarina spletna stran:
W: www.al-iksir.net * E: tamara.elixir@gmail.com





Okrepite svoje telo z energijsko bogato hrano, okrepite svoje telo,
da boste lažje osredotočeno zasledovali svoje Sanje!